LLIBRES RECOMANATS - SANT JORDI 2010


T'hem seleccionat un llistat de llibres perquè puguis escollir amb criteri:


Primer Cicle

- BARÓ, Santi. Un contra onze. Cruïlla.
Narra l’aventura d’un noi camerunés que entra a formar part de la Masia, el gran somni de molts nois d’aquest país.

- GARRIGA, Pilar, Un estiu a Tacugama. Barcanova.
“L’escenari és un santuari de ximpancés a Sierra Leone. Ja és el tercer llibre en què l’autora s’inspira en la feina que la seva germana veterinària fa en diferents punts geogràfics.” El protagonista és en Martí que viu un seguit d’experiències que el fan aprendre molt sobre el lloc i la seva gent. És un llibre amè que convida a la reflexió.

- GAUMAN, Neil. El llibre del cementiri. Estrella Polar.
“L’autor de Coraline ens atrapa des de les primeres línies creant una història inquietant i pintoresca, amb morts vivents i malvats insòlits. El protagonista d’aquesta història és criat per morts en un cementiri. La novel•la té ritme, és rica en imatges i situacions, i fa riure.

- HUCHE, M. Hector. El hombre extraordinariamente fuerte. Pípala.
”L’Hector és l’home més fort del circ, tothom l’admira, però te un secret i, quan el descobreixen els seus companys, tot canvia.”

- JANER MANILA, Gabriel, He jugat amb els llops. La Galera.
“Historia que parteix de la guerra, tot explicant les experiències de Marcos, un nen salvatge que, amb nomes set anys, és venut pel seu pare a un terratinent perquè tingui cura d’un ramat de cabres tot sol, enmig de les muntanyes, en terra de llops.

- JANÉ,Albert. El llibre de les faules. Combel.
“Les faules, narracions protagonitzades principlament per animals, formen un dels gèneres literaris més antics que existeixen. De fet és del grec Isop que arrenca la gran tradició d'aquest gènere literari en la cultura occidental.
Aquest volum aplega 64 fàbules tradicionals d''arreu del món versionades per Albert Jané i il.lustrades per Emilio Urberuaga.”

- LAMBECK, S. El señor Silvestre. Takatuka.
”Des de que en Maurici s’ha traslladat amb els seus pares i el seu germà petit a una altra ciutat, tot són problemes. Fins que un dia coneix el senyor Silvestre a l’escala de casa seva.”

- LETÉN, M. Finn Herman. Libros del Zorro Rojo
”En Finn Herman és un cocodril i viu amb una senyora que té cura d’ell com si fos un animalet inofensiu. Carregat d’humor i ironia.”

- SALA, A. Cornelius i el rebost dels impossibles. La Galera
”El Senyor Cornelius i el jove Tobies arriben al poble de Tort. Allà, obriran un estrany local anomenat Rebost d’impossibles, on es dona al visitant allò que li convé. Tot plegat canviarà la vida dels habitants de Tort, com un mitjó.”

- SERVANTS, S. El retall. Intermón Oxfam
”Els animals no saben què és aquell trocet de roba que s’han trobat a la vora del riu. Què serà? Descobreix-ho tú mateix!”

- STILTON, Gerónimo. Retorn al regne de la fantasia. Abacus.
“Amb olor a xocolata! Un llibre especial... al perfum de xocolata! Estimats amics, acompanyeu-me en aquest nou viatge ple d'aventures al Regne de la Fantasia!
Travessarem el fastigós País dels Orcs, el llaminer País dels Dolços, el divertit País de les Joguines i el radiant País de l'Or. Portarem a terme una gran recerca per a trobar el Secret de la Felicitat!”

Segon Cicle

- ASHER, Jay. Per 13 raons. Estrella Polar.
“Hannah, una noia que pateix assetjament, deixa gravades tretze cintes de casset on explica els motius del seu suïcidi. Cada cinta va dirigida a un dels seus companys i els excusa, en més o menys mesura, de les pressions que va patir.”

- AVI. La veritable confessió de Charlotte Doyle. Bambú.
“No hi ha gaires noies de tretze anys acusades d’assassinat, jutjades i declarades culpables. Jo en vaig ser una. I la meva història, tot i haver passat força anys enrere, té prou valor per ser explicada. Alerta, però: si les idees fortes i l’acció us ofenen, no la llegiu!”

- CARRANZA, Maite. Paraules emmetzinades. Edebé.
“Una crónica d’un dia trepidant, viscut a contrarellotge i protagonitzat per tres persones properes a Barbara Molina, desapareguda misteriosament i violentament quan tenia 15 anys.”

- CUSSÀ, Jordi. El noi de Sarajevo. Proa.
“No és una crónica de guerra, sinó l’experiència novel•lada d’un adolescent, Dusko, que creix durant el conflicte entre serbis, croats i bosnians, un infern que no pot oblidar. Lligat a un escenari d’odis, lluites, vengances i mentides, descobreix el món o s’encara a la vida amb dolor però també amb esperança.”



- JUANMIQUEL, M. Àngels. El dia del voltor. Barcanova.
“Tracta d’una catástrofe que capgira la societat desenvolupada i afecta la vida d’en Dani, un noi de setze anys, i els seus germans, que hauran de lluitar per la supervivencia.”

- MUNTADA, Lluís. L’elegància del número zero. Proa.
“Explica la historia d’en David, un noi d’un poblet fronterer, sobre la ratlla de França. Viu amb la seva mare vídua i un cosí orfe, en Pol,que és una mena de germà gran amb un eneorme poder de seducció que té fascinat en David.En aquesta obsessió, plena de fantasies, hi apareix l’Agnès, una noia francesa que va a la mateixa escola del poble.”

- OBIOLS, M. He tornat a jugar amb la mare i se m’ha espatllat. Cruïlla
”Recull d’històries amb sorpresa en què les paraules sovint van més enllà de ser una combinació de lletres juntes fent sentit.”

- PLA, Joan, La maledicció del graal càtar. Del Bullent.
“Marta defuix els conflictes familiars i decideix trobar-se a Carcassona amb en Charles, un amic conegut en un intercanvi juvenil. Una medalla amb una maragda és l’esquer per endinsar-nos en el misteri d’una maledicció medieval.”

- PULLMAN, Philip, El pont trencat. Estrella Polar.
“Narració realista a partir de la Mirada adolescent de la Ginny. Setze anys conviscuts al costat del pare, vidu, en un poblet de Gal•les. Els vincles que els uniexen són afectuosos i proporcionen a la noia tota la seguretat del món. Però, en aquell estiu, que es presenta
interessant, apareéix un element pertorbador: la vida del seu pare amaga una mentida.”


Adults

- BUENAFUENTE, Andreu. ‘He dit’. Columna.
“Dos anys després que Buenafuente publiqués els monòlegs que feia a TV3, en el programa Una altra cosa, torna a la càrrega amb un llibre de 75 nous monòlegs dels que ara fa a Antena 3. Inclou un DVD amb els sis millors que han estat emesos. Un exemplar que farà recordar l’actualitat espanyola des del punt de vista irònic i sarcàstic de l’humorista. També hi ha versió en castellà.”

- CAPOTE, Truman. ‘Creuer d’estiu’. Empúries.
“És la primera novel•la que va escriure l’autor d’A sang freda. El manuscrit es va trobar per casualitat el 2004, tot i que el va començar el 1943 i hi va treballar intermitentment durant una dècada. Explica la història d’una jove de l’alta societat de Nova York que es queda sola a la ciutat mentre els seus pares fan vacances, un personatge que anticipa la Holly Golightly d’Esmorzar a Tiffany’s.”

- CAROL, Màrius. Una vetllada a l’Excelsior. Planeta.
“La Barcelona de principis de segle és la protagonista d’aquesta novel•la d’amor i espionatge. Claudine, una vedette de cabaret, arriba a la ciutat fugint de la guerra per intentar obrir-se camí com a artista. Poc després es veurà embolicada en una estranya mort que ha tingut lloc a l’Excelsior, la sala de festes més elegant del moment.”

- LLUÍS, Joan-Lluís. Xocolata desfeta. La Magrana.
“Com cada primer dijous de mes, un jove va a prendre una xocolata desfeta al carrer de Petritxol. Una noia l’espera i, al crit de “Jo també sóc de Cassà de la Selva”, li clava un ganivet. Aquesta escena serveix a Joan-Lluís Lluís per donar forma als seus exercicis d’estil particulars i escriu la mateixa historia de 123 maneres diferents.”

- MURAKAMI, Haruki. De què parlo quan parlo de córrer. Empúries.
“A mig camí entre el llibre d’autosuperació i el relat de ficció, De què parlo quan parlo de córrer explica el canvi vital que va representar per a Haruki Murakami l’autodisciplina marcada per la voluntat de córrer.”

- PUNTÍ, Jordi. Maletes perdudes. Empúries.
“En Christof, en Christophe, en Christopher I en Cristòfol són germans, però no es conèixen entre ells perquè són fills de quatre mares diferents. Tot i que fa molt de temps que no saben res del seu pare, decideixen anar a buscar-lo i resoldre els seus dubtes. Refan pas a pas la infantesa del seu pare i es troben amb sorpreses perquè aquest transportista de mobles per Europa havia acumulat moltes experiències.”


- ROSELL, Sandro. Benvingut al món real. Columna.
“L’exvicepresident del Futbol Club Barcelona explica la seva versió de la gestió que va portar durant un any conjuntament amb Joan Laporta. Un llibre molt esperat que desvetlla aspectes com que l’entrenador Rijkaard no sabia on col•locar el brasiler Ronaldinho. Rosell assegura que si Laporta no presidís el club, aquest «seria més democràtic» ja que, segons ell, «està regit pel pensament únic».”

- ROSSELLÓ, Maria Josep. La importància de menjar sa i saludable. Plaza & Janés.
“L’especialista en nutrició i dietètica i col•laboradora en el programa Saber vivir de TVE parla dels nutrients que necessitem, explica com combinar-los segons les diferents etapes de la vida i com prevenir i solucionar problemes de salut nutricional. Un manual de l’alimentació sana i equilibrada.”

- ROTH, Philip. La humillació. La Magrana.
“El veterà actor Simon Axler ha perdut l’empenta per actuar; entra en una profunda crisi personal que el portarà a posar a prova els seus últims anys de vida.
Les trames, els personatges, els ambients i les disyuntives que ens narra Roth en els seus llibres són sempre semblants, però ens acaben convencent que qualsevol experiencia pot ser literària sota la perspectiva adquada.”

- SOLER, Sílvia, Una familia fora de sèrie. Columna.
“L’oriol i la Maria ja no són joves i tenen un passat, i uns fills, i unes exparelles i unes famílies que tenen les seves peculiaritats. I, malgrat això, estan disposats a crear una familia. Serà una familia XXL.”

- URIBE, Kirmen. Bilbao-New York-Bilbao. Edicions 62.
“És un vol que fa el mateix autor entre les dues ciutats. El transcurs del vol és l’ocasió d’explicar la historia de tres generacions d’una familia: la dels avis que van viure la preguerra, la dels pares que van conèixer el franquisme i la dels joves, com l’autor, que han crescut amb plena democracia.”


Còmics

- AGRIMBAU, D. Planeta extra. Planeta de Agostini.
”La Tierra se ha vuelto un lugar difícil. Los males que antes sólo aquejaban al Tercer Mundo se han extendido a cada rincón del Tercer Planeta. Cada día, miles de emigrantes inician un largo viaje hasta una lejana Luna de Júpiter, conocida como Luna Europa, el nuevo hogar que ha encontrado la humanidad en el espacio. Quique Tetamanti quiere quedarse a pelearla en la Tierra, junto a su hija Brenda y toda su familia. Pero ella tiene sus propios planes, lejos de la casa, lejos de su padre, lejos de todo. Quique tiene poco tiempo para convencerla de quedarse, de lo contrario, la perderá para siempre.”

- TOGNOLA,; MENDOZA, A. Low cost. Glénat.
“Santi, Bea y Durruti vagan por su Barcelona íntima. Allí, arquitectura de vanguardia, marcha y modernidad ceden su lugar al trapicheo, la incertidumbre y los desengaños. Son treintañeros preparados que apenas consiguen empleos informales y se vuelven rehenes de sus leyes: retribuciones simbólicas, estabilidad cero.
No les queda otra opción que reinventarse. Pero no hay certezas: sólo les queda pulir el manual de supervivencia. Barcelona Low Cost es la obra ganadora de la última edición del Premio Josep Coll (categoría mayores de 30 años) y tendrá dos ediciones, una en catalán y otra en castellano.”

Biografies

- MARTIN, G. Gabriel García Márquez: una vida. Debate.
“Biografia exhaustiva de García Márquez – novelista, escriptor de contes, periodista i guionista-, de 82 anys d’edat i guanyador del Premio Nobel de Literatura, l’any 1982.
Ell mateix va confessar en una ocasió que li agradaria tenir un biogràf anglès que li fes algun cop la proposta de la seva biografia. Doncs bé, ara en podem veure el resultat en una biografia esplèndida.”

- PADRÓ, S; GARASA, X. Paraula de Pep. Ara Llibres.
“Aquest llibre neix de l’èxit que va generar fa uns mesos l’emissió del programa “Paraula de Pep”, produït per TV3 i emès la setmana abans de la final de la Lliga de Campions que el Barça va jugar a Roma. El llibre recull les frases que s’han considerat més destacades de la trajectòria d’aquest entrenador català.”

- VILA, E. El nostre heroi, Josep Pla. A contra vent.
”L’autor fa un homenatge a qui considera un escriptor imprescindible de les nostres lletres. El llibre és un dietari incorrecte i a contra corrent en què, a més, deixa clara la seva idea de Catalunya, una idea que a poc a poc estem deixant perdre.”



Webs de referència

http://www.edu365.cat/stjordi/

Portal de la Generalitat de Catalunya amb reculls de llibres i poesia, jocs i molt més.

http://xarxanet.org/noticies/llibres-solidaris-sant-jordi-2010

Recull de llibres Solidaris, biogràfics, infantils i divulgatius.

http://totllegintenfamilia.blogspot.com/2010/04/sant-jordi-petit-recull-bibliografic.html

Petit recull biogràfic per sant Jordi.

http://www.casadellibro.com/libros-recomendados/2/ca_es

Recomanacions de la Casa del Llibre.

http://www.nosaltresllegim.cat

Comentaris

Entrades populars