Argentina plora a Mercedes Sosa


Mercedes Sosa, cantant de música folklòrica argentina, va néixer a San Miguel de Tucumán el 9 de juliol de 1935 y va morir el passat 4 d’octubre a Buenos Aires. Se la coneixia com “La Negra Sosa” o “La Voz de América”. Considerada la cantant més emblemàtica d’Argentina, va ser la fundadora del Moviment del “Nuevo Cancionero” i una de les principals exponents de la “Nueva Canción latinoamericana”, encara que també va destacar en altres gèneres, com el rock, el pop i el tango.
Sempre va simpatitzar amb les esquerres polítiques i va estar afiliada al Partit Comunista, per això va estar a les llistes negres del règim militar, després del cop d’estat del març del 1976, i els seus discos van ser prohibits. Va intentar quedar-se a l’Argentina fins al 1978, però va ser detinguda durant un concert. Un any més tard es va exiliar a París i, més endavant, a Madrid. No va poder tornar definitivament al seu país fins que es va restaurar la democracia.
Entre els seus discos destaquen Canciones con fundamento (1965), Yo no canto por cantar (1966), Mujeres argentinas (1969), i el seu darrer treball, Cantora.
En la década dels 90, Mercedes Sosa es va consagrar com una de les millors cantants del món i se la va començar a anomenar “La Voz de América”, també pel fet que va representar les veus d’Amèrica en el Segon Concert de Nadal, que es va fer al Vaticà el 1994.
Berta Bosch
2.2 de Batxillerat

Comentaris

Entrades populars