Mor Francisco Ayala als 103 anys


Francisco Ayala era un escriptor molt famós que va guanyar el Premio de la Crítica (1972), el Premio Nacional de Narrativa !983), el Premio de las Letras Espanyolas (1988) i el Premi Príncep d'Asturies de les lletres (1998). A més era membre de la Real Academia Espanyola.
Va néixer el 16 de Març de 1906 a Granada i va morir a Madrid el 3 de novembre d'aquest any.
Xavi Vidal – 1r. C

Comentaris

  1. Francisco Alaya va néixer el 16 de març de 1906 a Granada. Als setze anys es va traslladar a Madrid, on va estudiar Dret i Filosofia i Lletres, moment en què publicà les seves primeres novel•les.
    Resideix a Berlín entre 1929 i 1931, moment en el qual sorgí el nazisme, i al seu retorn a Madrid es doctora en Dret a la Universitat de Madrid per esdevenir professor de la mateixa.
    L'esclat de la Guerra Civil el troba donant conferències a Sud-amèrica, i durant la guerra exerceix com a funcionari del Ministeri d'Estat d'Espanya.
    Al caure la República s'exilia a Buenos Aires, on passa deu anys treballant i col•laborant en la revista "Sud" i al diari "La Nación", per fundar posteriorment la revista "Realidad". Es trasllada a Puerto Rico i des d'aquesta illa als Estats Units, on imparteix classes de Literatura espanyola a les universitats de Princeton, Rutgers, Nova York i Chicago.
    El 1960 retorna per primera vegada a Espanya, i s’instal.la definitivament a Madrid el 1976. Continua la seva tasca d'escriptor i, el 1983, entra a formar part de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua.
    El 1983 és guardonat amb el Premi Nacional de narrativa de les Lletres Espanyoles per la seva obra "Recuerdos y olvidos". El 1988 és guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles pel conjunt de la seva obra, el 1991, amb el Premi Cervantes i el 1998, amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres.
    Va morir a Madrid el dia 3 de novembre de 2009 a l'edat de 103 anys.
    Oriol Santos - 1C

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Vigila! Si has pensat emprar aquesta eina per faltar el respecte, insultar, ferir o ofendre a algú, no et molestis: ningú podrà llegir el teu comentari. Si la teva intenció no és aquesta: ENDAVANT!

Entrades populars